Keramik & Sånt

Konsthantverk i bla Keramik & Betong

Måste jag

kalla mig feminist?

Debatten går het om jämställdhet och feminism. Flera gånger om dagen ser jag inlägg på Facebook som härör till FI (Feministiskt Initiativ). 
Jag är verkligen för jämställdhet! Jag tycker att det är en absolut självklarhet att alla ska ha samma rättigheter (OCH skyldigheter) oavsett kön. Nu är jag mycket väl medveten om att det inte är en självklarhet i verkligheten idag, vi har alla ett stort arbete som måste göras... Dock har jag svårt att förlika mig med ordet feminist. Jag vet att det betyder "jämställdhet mellan könen" men varför heter det då feminist? Som om att kvinnor ska ha "mer", på ngt sätt. Borde man inte inte hitta på ett nytt ord, istället för "jämställdhet" eller "jämlikhet", om det nu är för krångligt eller svårt (eller vad nu problemet är), som verkligen hänvisar till just - jämställdhet. Fråga mig inte vad, men jag måste ändå säga att det bär mig emot att använda ordet feminist. Jag tycker att det ordet har en negativ klang i arbetet för jämställdhet.

Kanske är samhället så ojämlikt idag att man måste tynga ner den kvinnliga vågskålen så mycket, för att när man sedan släpper så ska vågen väga jämnt, jag vet inte, men jag tycker ändå att det känns konstigt att använda ordet feminist när man vill åt jämlikhet.

Jag läste en väldigt spännande artikel av Alf B Svensson (klicka här), om just det här med att göra könen absolut jämlika, inga skillnader ska märkas, att använda ordet HEN. Ett ord som i vissa fall kanske kan vara smidigt att använda, men som jag är fullständigt emot på barn. Kvinnor och män är olika! Punkt! Varför försöka låtsas om att vi inte är det? Nu menar jag absolut inte att bara för att vi är olika i muskelmassa och hormoner så ska vi ha olika lön, olika rättigheter och få räkna med att bli våldtagna. Absolut inte!!  
Men eftersom tjejer - ofta - långtifrån alltid, är lite försiktigare och försynta så kanske man behöver uppfostra dem på ett lite annat sätt än en kille som - ofta - långtifrån alltid, är lite tuffare och framåt. Dessa två individer behöver kanske uppfostras olika, för att i vuxen ålder ha samma möjligheter till att leva jämlikt!?
Inte sitter jag inne med några svar på den här oerhört stora och viktiga frågan men jag kommer nog även fortstättningsvis inte kalla mig för feminist.
Kort och gott är jag - FÖR JÄMLIKHET!

Oj, vad konstigt det blev, ett "politiskt" inlägg mitt bland all betong och keramik 

Happy onsdag!

Smile  

26 feb 2014