Keramik & Sånt

Konsthantverk i bla Keramik & Betong

Jag var

i kyrkan i torsdags.

Kanske inte låter så märkvärdigt eller ngt att prata om direkt. Men här i Ydre, där jag bor har det ganska nyligen varit en "debatt" om vilka som får komma till kyrkan eller ej.

Jag är absolut inte kyrklig, egentligen faktiskt precis det motsatta, eller vad man ska säga...
Jag är döpt (ifs vid 15 års ålder) och konfirmerad, men har i vuxen ålder gått ur kyrkan. När jag föddes så föddes man in i svenska kyrkan, man hade liksom inget val. Men när jag blev vuxen så tog jag beslutet att inte längre vara med. Jag gillar själva kyrkan som företeelse, men inte bibeln och det som predikas när du är där. Av den anledningen valde jag att lämna kyrkan. Det är ju naturligtvis så att jag inte skrumpnar ihop till aska om jag måste kliva in där, nej, jag har varit där många gånger när vänner och släktingar har gift sig eller döpt sina barn. 

En vän till mig här i Ydre arbetar som medium, hon är troende men arbetar alltså som medium. Detta visar sig vara ngt som svenska kyrkan i Ydre inte tycker går att kombinera. Vännen har utbildningar i mediumskap och ville under en sådan utbildning ta med sina kursdeltagare till kyrkan. Hon ville ta med sig dem för att kunna sätta sig i kyrkan och ha en tyst och stilla stund för sig själva. De skulle absolut inte ha ngn typ av seans eller liknande, bara kunna sitta där och ha ro. 

Det visar sig att det gick absolut inte för sig. Prästen i Ydre lät meddela att de absolut inte var välkomna in i kyrkan. Att det de sysslade med inte hade med Gud att göra och därmed var de inte välkomna in i kyrkan. 

Det gör mig sorgsen! 
Jag har fått för mig att kyrkan inte har några höga besökssiffror på sina gudstjänster. Det är säkert olika från gudstjänst till gudstjänst och på vissa av dem så är det säkert rätt många besökare, typ julotta mm. Men generellt så finns det nog tomma platser, tror jag... jag kanske har fel. Men i vilket fall så tycker jag att det är dags för kyrkan att komma in i den "nya tiden". Att de måste anpassa sig för det nya. Självklart kan de inte överge bibeln och själva grundtanken, men det gör att jag återkommer till varför jag var i kyrkan i torsdags. Då hade nämligen svenska kyrkan i Tranås anordnat en "sinnesromässa". Det var helt fantastiskt trevligt!!
Självklart pratade prästen ur bibeln och det var några traditionella psalmer, men i övrigt så var det två tjejer (f.ö. från Ydre) som sjöng "vanliga" sånger och mellan allt detta så var det tystnad. Det fanns utrymme för eftertanke och begrundan. Det var så fint och det var så otroligt lugnande och behagligt. Vid flera tillfällen under den här knappa timman så hade jag tårar i ögonen bara för att det var så fint, så välbehövligt. Jag hann liksom ifatt mig själv...

Så nu önskar jag att kyrkan i Ydre kan ha samma uppvaknande och kliva in i vår nya tid där olika "verksamheter" kan mötas. Och varför inte då mötas i kyrkan som är en otroligt vacker och fridfull plats. För även om jag inte är med i kyrkan så kan jag absolut tänka mig att gå på fler liknande tillställningar - i kyrkan.

Puss och gonatt :)

6 dec 2016