Keramik & Sånt

Konsthantverk i bla Keramik & Betong

Jag är arg!!

Jag arbetar just nu som SYV på en grundskola i kommunen. 
Vi har flera ensamkommande killar som har varit hos oss i snart två år. Flertalet av dessa har ännu inte (efter två år!!!) fått veta om de får stanna eller bli skickade tillbaka till en oviss framtid. Igår pratade jag med en kille som är en Afgansk Hazar, men han har inte bott i landet sedan han var 4 år, nu är han 15 år. När han var 4 år skickade hans pappa, (som arbetar inom militären eller polisen för att kämpa mot Talibanerna) som var rädd för sin sons liv, sonen till farbrodern i Iran. Där har killen bott som papperslös tills 2015, när det hände saker som gjorde att han bestämde sig för att ändra sitt liv. Han hade inte en aning om vad han ville, bara att han inte kunde stanna kvar i Iran. Tids nog hade nog polisen fått tag i honom och skickat honom till ngt krig i antingen Syrien eller Afghanistan. Det här är en fantastiskt trevlig kille!! Ambitiös och framåt. Han vill inget hellre än att bli polis i Sverige för att han har alltid varit rädd för polisen i Iran, men här var poliserna som han träffade vid svenska gränsen, så trevliga och snälla, så han kände att det vill han också bli. Han har tidigare inte fått gå i skolan, för det får man inte göra i Iran när man inte har identitetshandlingar. En Iransk grannkvinna hjälpte honom i sitt hem, att lära sig läsa och skriva till dess att polisen upptäckte det och satte stopp för det. Så han har börjat från noll i skolan här i Sverige. Men han kämpar och han har lärt sig massor och pratar idag en bra svenska. Han säger själv; skolan är bra, alla lärare är jättebra och hjälper mig, det är bara mitt huvud det är fel på. Då menar han att han har svårt att lära sig allt och koncentrera sig hela tiden för att han inte har kunnat sova på natten. Han kan inte sova för att han har sååå många tankar som far runt i huvudet. Tacka fan för det!! Om han får ett utvisningsbeslut så skickas han till Afghanistan. Ett Afghanistan som han inte har varit i sedan han var 4 år. Han har ingen aning om pappan eller mamman lever. VEM ska ta emot honom om han skickas hem? Han är en ung, ensam hazar i ett land där han har många fiender och han känner INGEN.

Jag säger inget om hur vi ska göra i framtiden, hur många flyktingar vi ska ta emot eller inte ta emot. Vilka vi ska ta emot. Vilken typ av flyktingpolitik Sverige ska ha osv... Den flyktingpolitiken kanske behöver sig en allvarlig översyn för att det inte ska bli så här igen. Vad vet jag? MEN för ända in i helvete!! Det här är så omänskligt!! I TVÅ år har dessa killar gått omkring med denna ovisshet om vad som ska hända med dem. Inte ha en aning om vad morgondagen kommer innebära. De har inte sovit ok på TVÅ ÅR!!! Försök själv att prata med de här killarna om vilket gymnasieval de ska göra om ett år. Eller ens vilken praoplats de skulle vilja ha i höst. Så långt fram ser inte de här killarna. De vågar inte ens tänka på nästa vecka…

I samma veva hör jag på olika möten som jag åker på att Sverige står inför en massiv arbetskraftsbrist. HUR korkat är det inte då att skicka iväg killar som varit här i två år och lärt sig språket, börjat utbildningar, börjat få ett nätverk osv… Återigen, jag lägger mig inte i hur vi tänker göra i framtiden (även om vi måste förstå att vi behöver se över hanteringen så att vi inte hamnar i samma läge igen) men att skicka iväg de här killarna är både omänskligt och korkat ur så många synvinklar!

Tack för ordet!

1 jun 2017